BLOG

Můj posranej rok 2015

Můj posranej rok 2015

Marketingové blogy se plní výčty úspěchů, nebo alespoň komentářů k tomu, jak probíhal rok 2015 jejich pisatelů. Nevím, už to musí asi nudit. Zkusím to pojmout tedy trošku jinak.

Netvrdím, že mne ta různá shrnutí nezajímají a nebaví mě je číst. Naopak, baví, a rád sleduji úspěchy a snahy ostatních. Z těch co si vzpomínám za poslední dobu mě asi nejvíc zaujal ten od Pavla, kde popisuje své první dva roky na volné noze. Klobouk dolu, Pavle, ušel jsi kus cesty. 

Já to zkusím popsat trošku jinak. Přináším přehled toho, co jsem letos nejvíc podělal já.

Posraná poptávka

Dostala se ke mě velmi zajímavá poptávka. Můj kolega a kamarád Lukáš by řekl až prémiová. Obří instituce oslovila tři subjekty, proběhly osobní schůzky, panovala tam příjemná atmosféra, vše v pohodě, říkám si mám to v kapse. A ejhle, nemám.

Posral jsem si to sám, jak jsem se posléze dozvěděl tím, že má nabídka byla a) o chlup dražší než vítězná (coz byl ten menší problém), a za b) byla málo formální (prostě to nebylo vymazlené přehledné PDF, což jsem si už odvykl dělat, ale více méně stručný popis zakázky v mailu. A vzhledem k tomu, že moje a vítězná nabídka byly téměř totožné, vyhrávaly detaily.

Poučení? Škola pro mě, i po těch letech na volné noze. Nezapomínat na maličkosti, nenechat se opít vlastním egem a zpátky nohama na zem.

Posraná komunikace s klientem

Komunikace s jedním z mých klientů nebyla v poslední době ideální. Neuvědomoval jsem si to, protože se v činnostech, které pro firmu dělám, dařilo a daří se i nadále. Ale takový ten vnitřní pocit, který v člověku na druhé straně zůstává, nebyl tak růžový, jak jsem si myslel. Málem mě to stálo celou zakázku. Díky tedy za nakopnutí (on ví, kdo :)

Dnes je to snad zažehnáno a vše jede, jak má. Ale tahle zdánlivá drobnost, když klientovi nedáváte tolik najevo pocit důležitosti, starostlivosti a proaktivity (i třeba s dobrým úmyslem mu šetřit čas a neotravovat s každou blbinou), se může vymstít.

Poučení: lépe se naučit odhadnout, kdo ocení méně informací a kdo je naopak rád studuje a čte.

Posrané e-shopy

Tohle jsou dva průšvihy v jednom. Jednak se nám se SmallCars povedlo proinvestovat docela dost peněz bez větší návratnosti (rozumějte vyházeli jsme je za zbytečné nebo hloupé výmysly), a druhak díky naší () nerozhodnosti (ano, kdo mě znáte, čtete dobře – nerozhodnosti) jsme prokaučovali s druhým shopem vánoční sezonu s novou verzí webu. Holt se nový web spustí až v lednu nebo v únoru 2016. Co se dá dělat.

Poučení: Honit méně zajíců najednou. Soustředit se na méně projektů, ale věnovat jim víc času. Měl jsem toho letos rozjetého opravdu hodně, a všechno vyžadovalo moji pozornost. Já se ji snažil věnovat všemu, ale samozřejmě ji bylo pro každý projekt méně. A tím se pak stalo, že zrovna projekt redesignu TimeUpu ztroskotal. Nebo ne úplně, ale termín se výrazně posunul.

Posrané cashflow

Ač se mi dařilo vydělat docela hezké peníze ze všech možných projektů (což je vzhledem k předchozímu bodu docela s podivem :-), zbylo jich nakonec podstatně méně. Jako nebydlíme sice pod mostem, ale čekal jsem o něco lepší výsledek.

Poučení: zas jsem zavedl tabulkový systém na evidenci toho, za co utrácím. A už z prosincových dat mi jde hlava kolem. Bude to chtít proškrtat nepotřebné výdaje za zbytečnosti. Když už za něco v příštím roce utrácet, tak za něco smysluplného, což pro mě aktuálně jsou děti, bydlení a (v rámci možností) cestování. Prostě naše výdaje budou vypadat jak státní rozpočet od Kalouska (ten za to všechno ostatně může).

Posranej blog

Díky tomu, že jsem svou pozornost tříštil všude možně okolo, kašlal jsem na jeden ze svých hlavních propagačních kanálů – na svůj blog. Letos jsem napsal tak málo článků, že se až stydím.

Poučení? Tady není snad ani žádné poučení, přesně vím, co s tím. Prostě psát víc. Témat bude v příštím roce díky zajímavým zakázkám, na kterých se mám podílet, dost a dost. Mimochodem, z kraje roku 2016 bude tenhle web v novém kabátě, za což děkuji Oldovi (btw mrkněte na jeho web, jeden z mála, kde si připadáte jako na tripu, když se zadíváte...)

Kolem a kolem...

... berte to, prosím, vše s nadsázkou. On ten rok ve finále zas tak hrozný nebyl, ač to tak může vypadat. Z předchozích bodů si odnáším ponaučení, a jako obvykle to beru tak, že jsem holt o nějakou tu zkušenost bohatší.

Naopak, rok 2015 hodnotím pozitivně. A to velmi! Narodila se nám dcera, koupili jsme domeček, v prosinci jsem přeci jen získal „prémiovou“ zakázku :-), a obecně se našim shopům a projektům dařilo lépe, než v předchozích letech. Takže se těším na rok 2016 docela dost, bude to jízda.

A co jste letos posrali vy?

 
8 komentářů
28.12.2015, 21:22
Ahoj,
super ohlédnutí, díky za něj. Já jsem si letos posral kariéru v řekněme skoro top managementu české divize XXXLutz nábytku. Ovšem záměrně. Byl jsem vedoucím marketingu, jezdil pravidelně do Rakouska na jednání nejvyššího vedení druhé největší firmy s nábytkem na světě (hned po Ikea) a vůbec byl jsem přední korporání mrd.a. Po šesti letech jsem pochopil, že sedět 10-11 hodin denně za zadku v kanceláři a řešit jestli uděláme akci -40% na obývací stěny nebo na sedačky není to co mě naplňuje. Zjistil jsem, že život není dost dlouhý na to, abych dělal co nechci. Dobrovolně jsem opustil teplé místo a downgradoval jsem se na OSVČ. Takže maluji, kreslím, běhám a vůbec je mi fajn. A nejzajímavější je, že jsem si finančně vůbec nepohoršil.
Jako OSVČ jsem si pak posral spoustu zakázek tím, že jsem byl líný je dělat. Bral jsem jen tolik, aby mě to dělalo radost, takže jsem se připravil o dost klientů, ale zase jsem odvedl dobrou práci těm, kterým jsem kývnul.
Celkově také shrnuji rok 2015 jako velmi pozitivní.
29.12.2015, 12:34
Martine, dobrý článek. Nechceš sepsat článek i tom, do čeho jste špatně investovali ve SmallCars a proč to podle tebe nevyšlo? Věřím, že by to mohlo být hodně poučné.
29.12.2015, 14:29
Jirko díky, popřemýšlím o tom, až bude trošku klidu, musím to celé podrobněji vyhodnotit. Většina těch nápadů asi nebyla vyloženě špatná, jen jsme to asi vzali za špatný konec a nedopadlo to podle očekávání. Ale asi jo, něco k tomu časem napíšu :-)
[4] Martin
29.12.2015, 19:47
Hmm, já bych pro sebe rok 2015 hodnotil velmi pozitivně, a to i přesto, že jsem skončil ve 2 firmách, rozdrtil rodinné vztahy a konto se mi protenčilo, tak bych řekl, že jsem si dobře našlápl do roku 2016.

Ona je totiž otázka, jestli ty špatné věci jsou jenom chvilkové bolístky toho, že člověk prorazí ledovce a věci, do kterých se mu příliš nechce, nemá s tím zkušenosti a díky nulovým zkušenostem to pokazí. Nebo jestli to na člověka popadá tak nějak samo.

Můj případ byl ten první, kdy jsem prorážel ledy neznámých vod a hodně věcí se začalo kazit, protože jsem je prostě nečekal. Na druhou stranu jsem si odnesl mnoho cenných zkušeností a strašně dobře si našlápl na rok 2016. Ono ne nadarmo se říká, že chybama se člověk učí.

To co mě Martine je u tebe líto je fakt, že ty tvoje problémy vypadají spíše na lenost a postávání na místě, než na to, že by ti jen věci nevycházeli. Tak snad se z toho poučíš a začneš v roce 2016 víc makat.
[5] Hanka
31.12.2015, 11:23
Michale, to je skvele. Sice se nezname, ale vzdycky rada ctu takové pribehy, kdy se clovek rozhodl poslouchat sam sebe. Preji mnoho uspechu :)
2.1.2016, 10:43
Ahoj Martine,

zaujímavo napísaný článok, to sa musí nechať :D

Pridal som ho k odkazom v mojom zhrnutí.

Všetko dobré prajem!
3.1.2016, 18:22
Zajímavě napsaný report, díky za něj. Já si to nejvíc posral nedisciplínou, neustálým odkládáním a dáváním energie do všeho možného, ale jen do toho důležitého ne. Přeji úspěšný a méně posraný rok 2016!
23.3.2016, 08:54
Martine, jsi asi první človek za tento i loňský rok, jehož hodnocení jsem si přečetl a není to takové hrané, že e všechno hrozně dařilo a všechno je jako vždycky extrémně super :-)

Já měl taky na piču rok, hodnocení jsem ještě nesepsal :-D, ale nakonec jsem se z těch věcí také dost poučil a vlastně ten rok dopadl nanejvýš dobře - tak jako tvůj, prostě problémy zažehnány, zkušenosti nabrány, prachy vydělány a jde se dál :-)

Také občas tweetuji,
co mne kde zaujalo.

Podívejte se.